Aangepast paardrijden

Aangepast paardrijden is leuke, sportieve en therapeutische bezigheid voor mensen met een handicap. Of het nou gaat om een visuele, lichamelijke, verstandelijke of meervoudige handicap, met de juiste aanpassingen en één of meerdere vrijwilligers kunnen de meeste mensen bij ons paardrijden. Paardrijden in reguliere paardrijlessen is soms best een mogelijkheid, maar daar ontbreekt het vaak net aan dat extra stukje aandacht die iemand met (bijv.) ADHD nodig heeft. Aangepast paardrijden laat de ruiter zien wat hij of zij allemaal kan en dat draagt bij aan een positief gevoel voor eigenwaarde.

Sociaal aspect

Het contact met een paard doet ruiters zichtbaar goed. Waar ruiters eerst toch een beetje bang zijn voor het paard of de pony waar ze op rijden, halen ze een paar lessen later trots zelf de pony van stal. Paarden houden rekening met hun berijder, zo braaf als ze zijn met een ruiter op hun rug, zo ondeugend kunnen ze zijn als een vrijwilliger op ze zit.

Naast het paard speelt ook de vrijwilliger een belangrijke rol. Als je net begint met aangepast paardrijden, kun je nog niet zelf het paard opzadelen. Hierbij worden ruiters geholpen door vrijwilligers. Mocht de handicap van de ruiter het toelaten, dan leren we de ruiter zelf opzadelen. Na het opzadelen, begeleid de vrijwilliger de ruiter met paard de rijbak in en helpt de ruiter opstappen. De vrijwilliger heeft een begeleide-touw om het paard vast te houden en loopt gedurende de les met de ruiter mee. Soms is het nodig dat er meerdere vrijwilligers met een ruiter meelopen. Met sommige ruiters lopen wel drie vrijwilligers mee, een gezellige boel! Het contact met de vrijwilliger, die begrip heeft voor de ruiter, is goed voor zelfvertrouwen en communicatieve vaardigheden.

Opstappen

Voor ruiters die niet in staat zijn om op het paard te stappen vanaf de grond, hebben we allereerst een opstap perron. Hier zetten we het paard naast en de ruiter kan dan, eventueel met rolstoel, naar boven lopen om gemakkelijk op het paard te gaan zitten.

Als alternatief is er nog een opstapje dat in de rijbak staat. Dit trapje brengt de ruiter net wat dichter bij de stijgbeugels en maakt het makkelijker om op te stappen.

Naast perron en opstapje is het ook mogelijk om met de tillift op het paard getild te worden. Het paard word dan voor de tilruimte geplaatst en de ruiter word met een tilzak op het paard gezet.

Aangepast materiaal

Er zijn verschillende situaties denkbaar waardoor een ruiter niet goed op een normaal zadel kan zitten of moeite heeft met normale teugels. Daarom hebben we verschillende zadels die bijvoorbeeld extra ondersteuning bieden op de plek waar de ruiter het nodig heeft. Een simpel riempje kan, zodat de ruiter zich vast kan houden, ook al genoeg zijn. Gekleurde teugels maken het voor de ruiter makkelijk om de teugels op de juiste plek vast te houden. Kortom; voor elke situatie een oplossing!

Veilig aangepast paardrijden

Onze paarden zijn stuk voor stuk getraind om dienst te doen in onze paardrijlessen. Ze moeten immers wel braaf blijven als een enthousiaste ruiter schatert van het lachen en als er gewerkt word met spelmateriaal zoals ringen en pionnen. Ieder paard is natuurlijk anders en daarom houden we rekening, bij de keuze van een paard, met de ruiter. Sommige ruiters kunnen best een wat sneller paard gebruiken, waar anderen liever rustig stappen en prima op een wat slomer paard kunnen rijden. Overigens hebben paarden een goed gevoel voor de ruiter, zo bleef Truus netjes stil staan toen haar ruiter een epileptische aanval kreeg, ze verzette geen stap!

Wat kost het?

Anders dan wat veel mensen denken, is aangepast paardrijden bij onze stichting niet heel duur. Wij doen ons best om aangepast paardrijden voor iedereen toegankelijk te houden. Voor € 30,00 per maand, krijgt de ruiter eenmaal per week les. We factureren elk kwartaal. Aan deze vermelding kunnen geen rechten worden ontleent, het staat de Stichting Paardrijden Gehandicapten IJsselmuiden vrij om de prijzen op elk moment te veranderen.

Sommige gemeenten voorzien in een gedeeltelijke vergoeding voor het paardrijden. Gemeente Kampen heeft de meedoenbonnen, deze kunt u zelf opvragen bij de gemeente en bij ons weer inleveren. Zie https://www.kampen.nl/ondersteuning-lage-inkomens/meedoenbon.