Huifbedrijden

Huifbedrijden is een vorm van therapeutisch paardrijden. Het is een manier om meervoudig lichamelijk gehandicapten therapeutisch te doen bewegen. Huifbedrijden is goed voor de bloedsomloop, stijve spieren worden soepel, de spasticiteit wordt tijdelijk minder, de stoelgang wordt duidelijk beter en ook de longen worden vaak in positieve zin geactiveerd. Voor mensen met spasmen is het een zeldzaam moment van ontspanning!

Wat is een huifbed?

Een huifbed is een kar waar een bed bovenop ligt. Onder het bed lopen twee speciaal getrainde paarden van gelijke hoogte. Het bed bestaat uit een doek dat over de paarden ligt, zodat de ruiter tussen de twee paarden ligt.

De ruiter wordt uit de rolstoel op het huifbed getild voor het therapeutisch paardrijden.

De ruiter wordt vanuit de rolstoel, met een tilzak, op het bed getild. Vervolgens wordt het bed in z’n geheel weer op het bed in de rijbak getild. Als het nodig is wordt de hoogte van het bed bijgesteld zodat de ruiter de juiste hoeveelheid lichaamscontact met de paarden heeft. We hebben drie losse bedden en kunnen daardoor rustig wisselen en de ruiter lekker instoppen.

Het bed met de ruiter wordt op de kar getild waar de therapiepaarden in lopen.

Voor wie is huifbedrijden?

Huifbedrijden is geschikt voor meervoudig gehandicapte mensen maar ook voor revalidatie, mensen met een stofwisselingsziekte,  mensen met spasmen, mensen met een dwarslaesie, mensen met MS en vele andere beperkingen. Huifbedrijden is voor deze mensen, maar vooral voor mensen die niet zelfstandig op een paard kunnen zitten, een totaal nieuwe maar geweldige ervaring.

Therapeutisch paardrijden op een huifbed met twee paarden,

Gedecoreerde rijbak

Ter ondersteuning van de geweldige ervaring die het huifbedrijden biedt, hebben we onze rijbak gedecoreerd met allerlei geschilderde figuren. De bakrand is voorzien van bloemen, bijen, vlinders en andere dieren die je tussen de bloemen vindt. Aan het plafond hangen wolken, vogels, vlinders en andere creaties. De achterwand is beschilderd met een boerderij met kippen, koeien en een echte hooizolder. Een kleurrijk geheel!

De therapiepaarden wachten tot het bed van de kar getild word tijdens het huifbedrijden.

Wat kost huifbedrijden?

SPGIJ streeft er naar om huifbedrijden voor iedereen toegankelijk te houden. Elke week huifbedrijden kost € 62,00 per maand (tarief 2024), we factureren elk kwartaal. Dit bedrag ligt ver onder de kostprijs en is alleen mogelijk dankzij onze vrijwilligers en sponsoren.

Sommige gemeenten voorzien in een gedeeltelijke vergoeding voor het huifbedrijden. Gemeente Kampen heeft de meedoenbonnen, deze kunt u zelf opvragen bij de gemeente en bij ons weer inleveren. Zie https://www.kampen.nl/ondersteuning-lage-inkomens/meedoenbon.

Proberen of aanmelden?

Wil je het eens proberen of je direct aanmelden; neem contact op met onze coördinator, via coordinator@spgij.nl of 06 130 043 62.