Sporten en bewegen met een ernstige meervoudige beperking

Mensen met een meervoudige beperking ervaren vaak uitdagingen bij het deelnemen aan traditionele bewegingsactiviteiten. Wat als je niet zo makkelijk of misschien helemaal niet zelfstandig kunt bewegen? Huifbedrijden is absoluut het proberen waard en biedt niet alleen fysieke voordelen, maar is echt een unieke ervaring van beweging en comfort voor mensen met een meervoudige beperking.

Wat is Huifbedrijden?

Huifbedrijden is een vorm van therapie waarbij een persoon liggend op een bed met een huif wordt geplaatst dat wordt gedragen door twee rustig bewegende paarden. Het bed, ook wel een huifbed genoemd, is ontworpen met het oog op comfort en veiligheid. Het ritmische en zachte schommelen van het bed, gecombineerd met de bewegingen van de paarden, biedt een unieke bewegingservaring.

Huifbedrijden, een unieke mogelijkheid om te bewegen voor mensen met een meervoudige beperking.

Fysieke Voordelen

1. Mobiliteit en Spierkracht:

Huifbedrijden stimuleert passieve beweging, wat kan bijdragen aan het behoud en verbetering van mobiliteit. De ritmische bewegingen de paarden helpen ook bij het versterken van spieren.

2. Evenwicht en Coördinatie:

De zachte schommelbewegingen van het huifbed dragen bij aan het verbeteren van het evenwicht en de coördinatie, zelfs voor mensen met ernstige motorische beperkingen.

3. Sensorische Stimulatie:

Het contact met de paarden, de buitenlucht en de rustige omgeving dragen bij aan zintuiglijke stimulatie, wat gunstig is voor de algehele sensorische ervaring.

4. Verbeterde Stoelgang:

Immobiliteit (bijv. rolstoel, of bewegingsstoornissen) verhoogt het risico op obstipatie. De beweging die de paarden doorgeven aan de deelnemers verbeterd duidelijk de stoelgang.

Psychosociale Voordelen

1. Emotioneel Welzijn:

Huifbedrijden biedt een rustgevende en plezierige ervaring, waardoor het emotionele welzijn wordt bevorderd.

2. Sociale Interactie:

De vrijwilligers, menners en ook de paarden bij het huifbedrijden creëren een kans voor sociale interactie en het versterken van relaties. Voor veel deelnemers is huifbedrijden ook gewoon een leuk uitje.

3. Ontspanning:

De rustgevende bewegingen van de paarden onder het huifbed hebben een ontspannend effect, wat kan bijdragen aan het verminderen van stress en spanning.

Huifbedrijden in een gedecoreerde rijhal, voor mensen met een meervoudige beperking.

Innovatief en Inclusief

Huifbedrijden biedt een waardevolle en inclusieve mogelijkheid voor mensen met een meervoudige handicap om te genieten van de voordelen van beweging. Deze innovatieve benadering gaat verder dan traditionele therapieën en opent de deur naar een wereld van fysieke en psychosociale voordelen. Door huifbedrijden op te nemen in zorgplannen en te zorgen voor professionele begeleiding, wordt ingezet op preventieve zorg en kunnen we een positieve impact hebben op de levenskwaliteit van mensen met meervoudige beperkingen.

Interesse? Neem contact op met onze coördinator, via coordinator@spgij.nl of 06 130 043 62.