Resultaat na verduurzaming verlichting met LED

Stichting Paardrijden Gehandicapten IJsselmuiden investeerde het afgelopen jaar in het verduurzamen van haar accommodatie en daarmee het besparen op de energierekening. Met het afsluiten van het derde kwartaal kon er een vergelijking gemaakt worden met vorig jaar en bleek dat de investering nu al zijn vruchten afwerpt.

In de manege van de SPGIJ aan de Oosterholtseweg in IJsselmuiden is heel wat verlichting nodig, met name in de rijbak en de stallen.  Deze lampen vertegenwoordigen zeker 80% van het totale stroomverbruik van de gehele accommodatie. Met de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor verduurzaming zijn er plannen gemaakt om alle verlichting in de manege te vervangen.

De TL-balken in de rijbak en de stallen vormde het leeuwendeel van de te vervangen verlichting. Voor zover mogelijk zijn de bestaande armaturen hergebruikt door de TL-balken te vervangen door LED-balken. Door op bepaalde plekken met elektronica en bewegingsmelders aan de slag te gaan kon er nog meer energie bespaard worden.

Inmiddels kan er een vergelijking gemaakt worden met vorig jaar, waaruit blijkt dat we nu 64% minder elektriciteit verbruikt hebben dan in dezelfde periode vorig jaar. Een enorme besparing natuurlijk, waar onze organisatie nu de vruchten van plukt! Daarnaast moeten TL-balken vaker vervangen worden, maar de branduren bij LED-verlichting  zijn minstens twee keer zo hoog. Ook de noodverlichting is vervangen door een LED-variant waardoor die ook een stuk betrouwbaarder zijn dan voorheen.