maandag 3 juli 2023

Gezelligheid in Hardenberg

Op zaterdag 10 juni 2023 trokken we met ruiters, vrijwilligers en paarden naar Hardenberg! Waar we te gast waren bij SPG Hardenberg, die ons had uitgenodigd voor een mini-landdag.

Aangepast sporten en in ons geval aangepast paardrijden, heeft vaak geen competities zoals dat in de reguliere sport wel het geval is. Daarom organiseren de lidstichtingen van de VPGO met enige regelmaat een landdag of een mini-landdag. Een mini-landdag is trouwens niet minder leuk, maar wel kleinschaliger dan een gewone landdag, waarbij in plaats van 2-3 stichtingen soms meer dan 10 stichtingen aanwezig zijn.

Rond een uur of 8 ’s ochtends verzamelde iedereen zich bij de manege in IJsselmuiden, om vanaf daar te vertrekken naar Hardenberg. De paarden; Eppo, Billy, Askor en Madonna waren een half uur eerder vertrokken. Eenmaal in Hardenberg werden de paarden uitgeladen en druppelden de ruiters en vrijwilligers het terrein op.

De paarden, net van de trailer/vrachtwagen, doen zich te goed aan een hapje gras.

Volgens de weersverwachtingen, die we de dagen ervoor al nauwlettend in de gaten hielden, zou het een warme dag worden. Dat is niet ongewoon voor een (mini-)landdag, gezien die altijd in juni gehouden worden, maar echt heet is niet prettig natuurlijk. Gewapend met een grote tent, zonnebrandcrème en cowboyhoeden zou dat allemaal goed komen, mede dankzij een lekker windje die de hele dag voor verkoeling zorgde.

In de schaduw van de tent de dag opstarten met een bakje koffie.

Nadat de paarden opgezadeld waren werd er nog even kort ingereden om te wennen aan de nieuwe omgeving. Zoals verwacht had geen van de paarden echt haast met het warme weer. Met de jury geïnstalleerd werd er snel een begin gemaakt met de proeven. Verdeeld in twee ringen konden een kleine 20 ruiters in alle rust hun ding doen. Voor de één wat spannender dan de ander, soms door de onbekende setting en soms simpelweg omdat het rijden van een proefje voor de jury toch gewoon wel spannend is.

Gerda op Billy, met Jolande ernaast.

Tegen de middag verschenen de lunchpakketten op het strijdtoneel en zagen we menigeen met een patatje of broodje hamburger rondlopen. Er werd heerlijk gesmikkeld en gesmuld, van zowel eten als drinken. Het thema van de mini-landdag was het ‘Wilde Westen’ en dat was overduidelijk in de saloon, die je vindt op het terrein van manege Hoogenweg. De saloon was gedurende de hele dag het middelpunt van gezelligheid, muziek en ontspanning.

Aan de polonaise kon het niet ontbreken natuurlijk!

Om even te ontsnappen aan de polonaise kon je nog een een ritje maken met de huifkar door Hardenberg. Aan de creatieve geest was ook gedacht in de vorm van een hoefijzer versieren. Er werd ijverig versierd, om met de mooiste bling bling hoefijzer naar huis te gaan. Voor wie zelf minder ijverig was kon een heuse tattoo-artist prachtige schilderingen op je armen of je gezicht maken.

Actie en sensatie tussendoor werd verzorgd door een demonstratie door de ‘military’, met aan het hoofd mevrouw Jantje Dolfing, bekend van haar werk om paardrijden voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Onder trompetgeschal komt er een viertal ruiters te paard de rijbak binnen rijden. Met één hand de teugels vast en de andere de trompet, is het knap dat ze figuren rijden. Knapper wordt het als ze ook nog eens een hindernis nemen en het wordt nog veel knapper als ze per tweetal over de hindernis springen. Helemaal vlekkeloos gaat dat laatste echter niet, maar met het vergevende zand gebeuren er gelukkig geen echte ongelukken.

Hier nog alle vier op het paard, in actie met de trompet in de hand.

De dag is bijna ten einde en de afsluiting wordt gemarkeerd door een prijsuitreiking aan de ruiters, die naast een medaille en diploma een mooi aandenken aan deze geslaagde dag krijgen. Het was een ontzettend gezellige dag, waarop we genoten van het mooie weer, de diverse activiteiten en de prachtige locatie in Hardenberg.

De video-impressie van de mini-landdag staat op YouTube!

Bedankt SPG Hardenberg en Manege Hoogenweg, voor de organisatie van deze leuke dag! Ook gefeliciteerd met jullie nieuwe ligbedzadel, mooi dat jullie die op deze mooie dag konden onthullen. Sporten voor mensen met een handicap is niet vanzelfsprekend, maar initiatieven zoals Parapaard zorgen ervoor dat paardrijden voor mensen met een beperking nog toegankelijker wordt.

In de Sportlights, een item van gemeente Hardenberg, op de mini-landdag.

Bekijk naast deze leuke video’s hierboven ook de foto’s in ons fotoalbum!